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The Rees-Jones Foundation Communication Policy

This document provides guidelines for the permissible use of the Foundation’s name, logo, and other 
communications assets (e.g., images and video). Please review this entire document carefully, and 
when in doubt, please contact the Foundation for clarification by emailing mediarelations@rees-
jonesfoundation.org

Approval Requests
If you would like to list the Foundation’s name among other donors or in a list of supporters, you 
may do so long as the grant term is clearly stated (i.e. inclusion on a list labeled “2020 Supporters”), 
however, if your organization would like to use the Foundation’s name or logo, attribute a report or 
other document to the Foundation, or acknowledge the Foundation’s funding in any other means, 
please complete the Grantee Communications Request Form. Please allow five business days for us 
to process your request.
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1. Name for any external purposes outside of your organization’s staff and board

2. Logo for any purpose 

3. Communications assets (e.g. photography, video footage, infographics, quotes, etc.) 
for any purpose

Overview

Public Disclosures Requiring Approval 
Any use of the Foundation’s name, logo or communications assets – other than what is stated below 
in Section 1 Specific Guidelines for Use of Foundation Name – must be approved in writing by the 
Foundation prior to use. Requests for name, logo, and communication asset use must be made in 
writing. 

All instances (other than Section 1 Specific Guidelines for Use of Foundation Name) require written 
permission by the Foundation. 

Without prior written permission, grantees are not permitted to use the Foundation’s… 

Note: These include but are not limited to website, social media posts, newsletters, press 
releases, public announcements, case studies, t-shirts or collateral, and paid digital media.

Note: Use of the Foundation’s logo on a grantee’s website is prohibited.

1. Using the Foundation’s name, logo or communication assets for commercial or retail 
purposes. 

2. Stating or implying that the Foundation endorses you, your products, or your services.

3. Sub-grantees, subcontractors, contingent workers, agents, or affiliates to state or imply 
that the Foundation directly funds or endorses their activities, products, or services. 

Prohibited Public Disclosures
The following are prohibited in all instances:

Note: Sub-grantees are organizations or groups of persons who receive funding or benefit 
from a grant made by the Foundation to another organization.
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Specific Guidelines for Use

Foundation Name 
 1. A grantee may use the Foundation’s name in a non-stylized, plain text form to refer to 

its relationship to the Foundation in an annual report or annual list of supporters without 
requesting prior approval.

The Foundation’s name must be stated as: The Rees-Jones Foundation. Foundation logo 
use is not permitted.  Additionally, the Foundation’s name should not be highlighted or 
written in a way to bring special attention or single it out. 

An acceptable name use would be a grantee listing the Foundation’s name alongside those 
of other funders in an annual report where the Foundation and the grantee relationship 
is not specifically singled out or highlighted. Use of the Foundation name in all instances 
should clearly state that the Foundation’s support is for the duration and purpose of the 
grant per the grant contract.

An example of unacceptable name use would be using The Rees-Jones Foundation name 
as part of an award title, program or initiative name, or for any commercial or retail pur-
pose. Authorship, ownership, and control of The Rees-Jones Foundation name may be 
falsely implied through such use. 

Notable exception: Sub-grantees are not permitted to use the Foundation’s name in a man-
ner that creates the impression that they are direct recipients of Foundation funds. Such 
use could put the Foundation at risk under IRS regulations if it appears that a sub-grantee 
was actually the Foundation’s intended grantee. 

 2. With the Foundation’s written prior approval, a grantee or vendor may credit the 
Foundation in publications, presentations, or reports commissioned or funded by the 
Foundation, but not written by the Foundation.

If you wish to credit the Foundation in a Foundation-funded publication, please select the 
appropriate disclaimer from the following examples, tailor it (provide the details indicated 
in red below) and include it in the published materials. The Foundation logo should not 
appear in these instances. In all instances, the Foundation must provide written approval 
of the name use prior to distribution or publication.

This [material/publication/presentation/report] is based on research funded by (or in part by) The 
Rees-Jones Foundation. The findings and conclusions contained within are those of the authors 
and do not necessarily reflect positions or policies of The Rees-Jones Foundation. 

This [material/publication/book/report] was prepared for The Rees-Jones Foundation. The 
findings and conclusions contained within are those of the authors and do not necessarily reflect 
positions or policies of The Rees-Jones Foundation.
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Additional Guidelines for Use of Foundation Name 
• The Foundation does not permit grantees to acknowledge the Foundation in 

materials or publicize the Foundation’s grant, either through the media or through 
other communications channels, without prior written permission (other than what is 
aforementioned in Section 1 Specific Guidelines for Use of Foundation Name). 

• Grantees are requested to forward to the Foundation copies of any news releases, 
published materials, or media articles mentioning the grant that come to Grantee’s 
notice or attention.

• Grantees should not schedule or conduct any event the principal purpose of which is 
to announce, highlight, emphasize or celebrate the grant without the express written 
approval of the Foundation.

• Information about the grant must remain confidential until the grant contract has 
been returned to the Foundation. 

• The Foundation should be referred to as “The Rees-Jones Foundation” or in later 
references, “the Foundation”. The Foundation name should never be abbreviated to 
“RJF” or “Rees-Jones” or the similar. 

• The Foundation’s boilerplate language should not appear in grantee announcements 
without the Foundation’s prior written approval. 

• The Foundation’s logo should not be used in grantee announcements without the 
Foundation’s prior written approval. 

• Quotes provided by the Foundation must be approved in writing prior to use.

• The Foundation’s name should not be used in the headline of the press release unless 
it is a joint release with the Foundation. However, the Foundation’s name may be used 
in a sub-headline, however, sentences should not lead with the Foundation’s name.

 Incorrect: The Rees-Jones Foundation awards grant to [Organization] for water   
 well development. 

 Correct: [Organization] receives water well development grant from The Rees-  
 Jones Foundation. 

If you choose to publish a grant announcement or press release, it must be reviewed 
and approved by the Foundation in writing prior to distribution or publication. The 
grantee is responsible for developing the announcement strategy and documents.
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Foundation Logo

In limited circumstances, grantees may receive written permission to use the Foundation logo in 
connection with materials or services not distributed directly by the Foundation, to indicate a funding 
relationship. Because use of the logo implies the Foundation’s affiliation, requests for such use will be 
considered carefully. 

The aforementioned parameters stated in this document also apply to Foundation logo use in addition 
to the following:

• The Foundation’s logo may not be used on a grantee’s website.

• The Foundation’s logo may not be used, shared or distributed for any instance without
prior written approval by the Foundation.

• The Foundation’s logo may not be used in association with any third-party trademarks
(names or logos) in a manner that suggests co-branding or otherwise creates potential
confusion about the source or sponsorship of the materials or ownership of the
Foundation logo. All co-branded initiatives must be approved by the Foundation in
writing.

Examples of unacceptable logo use include but are not limited to using the   
Foundation name or logo in a product advertisement or on a retail item (e.g., a 
book or t-shirt), or on a funder/partner/sponsor page of a website.

Logo Guidelines
The Foundation logo must remain intact, be placed properly in layout, be printed or published in an 
appropriate color from our palette or reversed to white, and be given adequate clear space around it. 

Refer to the Logo Specification Guidelines for more detailed information. 

• As a general rule, the Foundation logo should be equal in size and profile to those of
other funders, partners, and clients, regardless of related grant making or contract
differentials.

• Any use of the Foundation logo should be subtle, legible, and tasteful in appearance.

• Final logo presentation (i.e. a proof) must be approved by the Foundation in writing
prior to publication, print or distribution.

Logo Specification Guidelines can be reached using the hyperlink above or by visiting 
www.rees-jonesfoundation.org/wp-content/uploads/2020/10/Logo-Guidelines-The-Rees-Jones-Foundation.pdf

www.rees-jonesfoundation.org/wp-content/uploads/2020/10/Logo-Guidelines-The-Rees-Jones-Foundation.pdf
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Foundation Communication Assets: Videos and Images

With prior written permission from the Foundation, a grantee might be permitted to use Foundation-
owned images, graphics or video footage in its materials. 

Additional Guidelines for Use of Communication Assets
• Foundation-owned video or images of the founders, board, president, and staff may 

not be used without prior written permission by the Foundation. Images of grantees 
and their constituents may not be used without permission by the grantee.

• Non-Foundation-owned imagery should only be used if permission or licenses have 
been purchased from the person who owns the copyright to the footage or image. 
Permission must be granted ONLY by the person or organization that owns the rights 
to the footage or image. If the owner is not the creator of the footage or image, you 
may need to obtain a copy of the license agreement to guarantee that the owner has 
the right to redistribute it. Stock photography can be used in accordance with the 
licenses under which it was purchased. 

• Editorial integrity must be retained should a third-party use images and/or video 
owned by the Foundation, and must abide by the following guidelines: 

• Grantees, partners, and vendors may only use Foundation photography 
in its most natural authentic state: full-color or gray-scale, with little to no 
retouching. They may not apply artistic filters, colors, patterns, or textures to 
images.

• Acceptable third-party retouching includes slight adjustment for overall 
technical quality or color/tonal consistency in or across a series of images.

• Never retouch a person or his or her clothes, accessories, or personal items in 
the frame (e.g., mugs, water bottles, and food). 

• Never move, add, delete, combine, alter, flip, or stretch people or objects in an 
image. Cropping is acceptable as long as the photographer’s intent and subjects’ 
experiences are not substantially altered. 

QUESTIONS If you have questions about these guidelines, please contact      
  mediarelations@rees-jonesfoundation.org.


